חברת גן בתנועה, מתמחה בתכנון והקמת חדרי סנוזלן לגריה חושית. החברה הקימה חדרים בתל אביב, ירושלים, חיפה, נצרת עילית, פתח תקוה, רעננה טירת הכרמל, קרית גת ומקומות נוספים.
מהו חדר סנוזלן
מרכז סנוזלן, הינו מרחב טיפולי המאפשר למטפל לקבוע את האיזון בין רגיעה לעוררות פעילות המטופל.
משמעות המילה סנוזלן נגזרת מחיבור מחציתן של שתי מילים הולנדיות:
סנופלן – רחרוח של כלב החוקר חפץ כלשהו.
דוזלן- לנמנם, להרגע מבלי להרדם.
הכוונה היא לעורר תחושת נינוחות על ידי גריית החושים בתוך אווירה שקטה ונעימה. החדר מכיל ציוד ומכשור הנועד ליצור גירויים רב חושיים אודיטורים, ויזואלים, טקטיליים וריח. החלל מרופד במזרונים ובדים לבנים היוצרים רקע נייטראלי המביא את הגירויים השונים המופעלים בחדר- לביטוי מרבי.
תנאים אלו, מאפשרים:
מתן תחושת ביטחון פיזי ויצירת אוירה אינטימית בין המטפל למטופל ברמה המאפשרת יצירת תהליכים טיפוליים אופטימליים.
הפעלת המיכשור הטיפולי בהתאם לתכנית "הדיאטה הסנסורית " המתאימה למטופל.
בחדר מותקן לוח בקרה חשמלי המאפשר למטפל להפעיל רק את פריטי המכשור הדרושים לכל טיפול וטיפול. לאחרונה התחלנו להקים חדרים חכמים בהם המכשירים השונים נשלטים באמצעות שלט רחוק .
אפיוני חדר סנוזלן לבן גודל החדר מבחינה אופטימאלית צריך להיות בין - 20 ל- 30 מטר רבוע. חדר קטן יותר עלול ליצור תחושה קלסטרופובית ובחדר גדול יותר, עלולה האינטימיות ללכת לאיבוד.
החדר צריך להיות מאוורר וממוזג כדי ליצור תחושת נעימות לגוף.
ריצפת החדר תרופד ממזרנים בעובי 10 ס"מ . קושיות הספוג תקבע לפי גיל המטופלים:
ככל שהגיל עולה, דרוש מזרן קשה יותר.
גודל יחידות המזרון צריך להיות כזה שיאפשר הרמת המזרנים וביצוע נקיון יסודי –תקופתי.
הקירות ירופדו במזרן בעובי 4 ס"מ. גובה הריפוד ייקבע לפי גיל הילדים וינוע בין 1 מטר ל-2 מטר.
יתרת שטח הקיר ,ייצבע בלבן או יכוסה בוילון לבן.
את התקרה ניתן לכסות בבד לבן גלי דמוי אוהל היוצר בחלל החדר אווירה של הכלה.
החדר השחור, נועד ביסוד, לשמש מבואה לחדר הלבן.
המטרה היתה שהמעבר של המטופל משגרת היום הסוערת (בד"כ )לחלל הרגוע של החדר הלבן, תעשה באופן הדרגתי. השהייה בחדר השחור קצרה יותר ומכינה את המטופל לטיפול העקרי המתבצע בחדר הלבן.
החדר השחור מואר על ידי נורות אולטרא סגולות מדגם B.L.B שאינן מזיקות לילדים.
החדר מאובזר במכשור מחזיר אור א.ס. ובמכשור תאורה מרגיע (לפי פירוט בהמשך).
גודלו של החדר השחור קטן יותר מאחיו הלבן ויהיה כ- 10 מטר רבוע.
פעילות נוספת בחדר השחור עם התרבות הניסיון, הפכה הפעילות בחדר השחור לטיפולית לכשעצמה. משך השהיה בחדר- התארך, ונוספו יעדים טיפוליים בתחומי הלמידה השונים. הניסיון הראה , שיכולת הלמידה אצל ילדים בעלי צרכים מיוחדים בתנאי החדר השחור- גדלה.
כתוצאה מכך, שינה החדר השחור את ייעודו, והפך להיות בחלק מהמקומות, חלל טיפולי במקביל לחדר הלבן. יחד עם זאת, לא נעלם הצורך במבואה מוחשכת לחדר הלבן.
מגוון המכשירים המופעלים בחדר סנוזלן הוא גדול ביותר. עם זאת, ניתן לאבזר את החדר באופן מודולארי בהתאם לגודל התקציב ולצרכים הטיפוליים. יש שוני באינוונטר הציוד הדרוש לאוכלוסיות טיפוליות שונות. ואולם, ישנו ציוד בסיסי (המעגל הראשון) המתאים לכל האוכלוסיות.
השוני בציוד לאוכלוסיות השונות מתייחס לפריטי ציוד מהמעגל השני כפי שיפורט להלן:
השימוש בחדר חשוב שיתבצע אך ורק על ידי בעלי מקצוע שהוכשרו לכך. ככלל, יכולים לעבוד בחדר סנוזלן כל המטפלים הקיימים בדיסציפלינות הטיפוליות השונות:
פסיכולוגים
עובדים סוציאלים
מטפלים באומנויות
מורים לחינוך גופני
מורים בחינוך המיוחד
ועוד
כיום מתבצעת הכשרה והסמכה על ידי בית איזי שפירא ברעננה. עם זאת, קיימים בשטח מטפלים מוסמכים לחדרי סנוזלן שצברו ניסיון מקצועי רב ביותר בתחום זה. ניתן ואף רצוי , לקבל מהם הדרכה יישומית.
רשימת המלצות, ניתן לקבל ממני. המיידע המפורט במסמך זה, מתבסס על ניסיוני האישי והידע שרכשתי במהלך שנות עבודתי בטיפול ועם מטפלים. ניתן להזמין ולקבל ממני תקליטור הדרכה מפורט וקטלוג מוצרים מורחב.